Novinky

Imunita. Tolik o ní slyšíme, ale známe jí?

imunita200001Imunitní systém člověka zajišťuje obranu lidského organismu před různými parazitickými organismy (bakterie, viry, houby, parazitičtí červi a prvoci atd.). Imunitní reakce je reakce organismu na přítomnost antigenu - chemická nebo tělísková struktura vyvolávající imunitní reakci. Může jím být cizorodý patogen, nebo i buňky vlastního organismu, jak je tomu při některých autoimunitních onemocněních. Imunitu můžeme dělit jednak podle doby nástupu a specifičnosti (Specifická X Nespecifická imunita) a hlavního mechanizmu (Protilátková X Buněčná imunita). Buněčnou složku imunity tvoří bílé krvinky - neboli leukocyty. Průměrné množství leukocytů u dospělého člověka je 4-9.109/l krve a to u obou pohlaví. Zvýšený počet může signalizovat infekční onemocnění.  

Protilátkovou složku imunity zajišťují protilátky - imunoglobuliny.

Pokud mluvíme o imunitním systému, nesmíme zapomenout na lymfatické tkáně a orgány, které vytváří s leukocyty a protilátky komplexně-funkční celek. Jako primární lymfatické orgány označujeme takové, ve kterých dochází ke vzniku a vývoji bílých krvinek - u člověka jde o kostní dřeň a brzlík (thymus). Sekundární lymfatické orgány (lymfatické uzliny, krční a nosní mandle, slezina či lymfatická tkáň střev a žaludku) jsou potom lokalizovány různě po těle a slouží jako "strážní stanice" - neboť jimi protéká lymfa (lymfatické uzliny) respektive krev (v případě sleziny) - případné patogeny jsou tak přímo vystaveny účinkům buněk specifické i nespecifické imunity, které tvoří převážnou část hmoty těchto orgánů.

Nespecifická imunita

Jedná se o imunitu neadaptivní, je vrozená a její mechanismy mohou být v případě infekce použity okamžitě. Jedná se především o různé mechanické zábrany (pokožka, řasinky v nose), imunitu sliznic (hlen, přítomnost symbiotických bakterií), zvyšování tělesné teploty (pyrogeny), přítomnost baktericidních látek v některých tělních tekutinách (slzy, sliny, žaludeční šťávy - HCl), aktivace komplementu (skupina proteinů z krevního séra) a především schopnost fagocytózy (pohlcování cizorodých částic) některých bílých krvinek (makrofágy, a neutrofilní granulocyty).

Specifická imunita

Tato část imunitního systému je zajišťována lymfocyty, které dělíme na dvě skupiny - a to sice B-lymfocyty a T-lymfocyty. Specifická imunita nastupuje později než imunita nespecifická. Specifická se jí říká proto, neboť buňky specifické imunity specificky rozeznávají antigeny, které nejsou tělu vlastní. Rychlost a efektivnost specifické imunity je (na rozdíl od nespecifické imunity) závislá na tom, po kolikáté se imunitní systém s konkrétním antigenem setkává.

Primární a sekundární imunitní odpověď

Primární imunitní odpověď nastává, pokud se organismus setkává s konkrétním antigenem poprvé. Po prodělané infekci však v organismu zůstávají paměťové buňky (diferencují se z B i T-lymfocytů). Proto je při opakované infekci tím samým antigenem potřebná kratší doba k rozvinutí plnohodnotné imunitní odpovědi, neboť imunitní systém "má náskok". Tohoto faktu se využívá při aktivní imunizaci, které dosahujeme vakcinací, čili očkováním (aktivní imunizací také označujeme prodělání příslušné choroby). Princip vakcinace je založen na podání látky s mrtvým nebo oslabeným mikroorganismem (nebo jen jeho částí), na kterou organismus odpoví imunitní reakcí, při které dojde ke vzniku protilátek a oněch paměťových buněk. Důležitými předpoklady pro očkovací látky je fakt, že jejich podání nesmí způsobit onemocnění, ale zároveň podaná látka musí být dostatečně tzv. imunogenní, aby se protilátky a paměťové buňky vůbec vytvořily.

Související produkty a odkazy:

Silymarin Nefdesanté akce Leden

Nedávejte si předsevzetí, ale v novém roce rovnou udělejte něco pro své zdraví!

V lednu 2018 nabízíme produkt SILYMARIN od Nefdesanté jen za 142,- Kč 60 tablet (běžná cena 218,-), min. trvanlivost 11.3.2020.

 

Účinnou látkou je extrakt z rostliny Silybum marianum – Ostropestřec mariánský (250mg).

 

Na stále se zvyšující množství cévních a srdečních onemocnění má vliv zejména nadbytek živočišných tuků, kouření, stres, vysoká hladina cholesterolu. Jednou z možností, jak omezit rozvoj aterosklerózy, je využít působení účinné látky Silymarin.

Ta působí hepatoprotektivně (chrání jaterní tkáň) a antioxidačně (likvidace volných radikálů v krvi).

Silymarin je doporučován nejen u chronické formy žloutenky nebo poškození jater alkoholem, ale také jako ochrana při užívání některých léků, antibiotik nebo prevence účinku toxických látek na játra. V boji proti škodlivinám je Silymarin pro játra výborným pomocníkem. Celkově ochraňuje a detoxikuje (čistí) játra a stimuluje regeneraci buněk. Účinné látky obsažené v silymarinovém komplexu napomáhají rovněž při optimalizaci hladiny lipidů (tuků) a cholesterolu v krvi – stoupá hladina „hodného“ HDL cholesterolu na úkor nežádoucího LDL cholesterolu. Výsledkem je ochrana cév před aterosklerózou.

Silymarin není toxický, nejsou známy žádné vedlejší účinky a jeho užívání je bezpečné i během těhotenství a kojení. Rozpětí účinku v silymarinovém komplexu je tedy velmi široké a rozhodně stojí za pozornost.

 

Dále můžete využít slevu na produkt Koenzym Q10 60 kapslí jen za 100,- Kč (minimální trvanlivost 8.4.2018).

 

 

Objednávat můžete přes http://eshop.nefdesante.cz nebo na bezplatné telefonní lince 800 600 108 nebo sona@nefdesante.cz.

Osobně zakoupíte na adrese Křenova 5, Praha 6 (Metro A, stanice Petřiny - jen přes ulici), po předchozí dohodě.

Nevyhovuje vám Česká pošta? K doručení využijte i Zásilkovnu - mnoho výdejních míst po celé ČR.

U objednávek nad 700,- Kč neúčtujeme balné a poštovné.

Při nákupu produktů z e-shopu nelze využít akci 2+1.

 

Více informací na našich webových stránkách www.nefdesante.cz

Co dělat aby Vás nepálila žáha?

Pokud vás po jídle pálí za hrudní kostí, dochází u vás zřejmě k návratu (refluxu) potravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Příčinou může být oslabení jícnového svěrače či nadměrná produkce žaludečních šťáv. Abyste tyto potíže zmírnili, můžete vyzkoušet následující opatření.

 

  1. snažit se jíst častěji a menší dávky jídla - malé dávky jídla jsou snáze stráveny a nezatěžují dlouho žaludek
  2. poslední jídlo jíst 2-3 hodiny před spaním, aby byl dostatečný čas před ulehnutím do postele na strávení jídla
  3. večer se vyhněte jídlům, která dlouho přetrvávají v žaludku - např. tučná jídla, luštěniny
  4. vyhněte se jakýmkoliv pamlskům - čokoláda a sladkosti podporují sekreci žaludečních šťáv; zejména večerní mlsání může způsobovat potíže
  5. každé jídlo je důležité dostatečně dlouho kousat - pokud přijde potrava do žaludku již dostatečně rozmělněna, je rychlejší její transport do tenkého střeva; při kousání vzniká též více slin, které neutralizují kyselost
  6. omezte výrazně kávu a další kofeinové nápoje - podporují produkci žaludečních šťáv; pokud se nedokážete kávy zříct, nepijte ji alespoň nikdy na lačný žaludek
  7. omezte alkohol - působí negativně na jícnový svěrač, který zabraňuje zpětnému toku potravy; pokud pijete alkohol po jídle, zpomalujete jeho trávení
  8. přestaňte kouřit - nikotin též narušuje funkci jícnového svěrače 9. pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout - kila navíc zvyšují tlak na žaludek, což přetěžuje jícnový svěrač
  9. omezte ostře kořeněná jídla - podporují zvýšenou produkci žaludečních kyselin
  10. nepijte sycené nápoje - přispívají k překyselení žaludku
  11. omezte tučná jídla - ztěžují a prodlužují trávení, žaludek musí vyprodukovat větší množství kyselin
  12. pro úpravu jídel volte raději dušení a vaření než smažení - smažením vznikají těžko stravitelné látky
  13. na noc si lehce zvedněte konec postele nebo si dejte pod hlavu větší polštář - nejideálnější je pokud hlava leží o 20 cm výše než zbytek těla, je tím ztížen zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu
  14. noste volné oblečení, které netlačí na žaludek
  15. jezte dostatek vlákniny (obilniny, zeleninu), aby jste zajistili pravidelnou stolici - naplněná střeva mohou tlačit na žaludek
  16. snažte se vyvarovat chronickému stresu - při chronickém stresu je zvýšena sekrece žaludečních šťáv a může docházet i k pálení žáhy nalačno; vyzkoušejte relaxační techniky, meditaci…
  17. při akutním pálení žáhy vyzkoušejte pití bylinkového čaje: 1 čajovou lžičku směsi stejných dílů květu heřmánku (pokud netrpíte alergií !), listů meduňky a chmelových šišek dejte do šálku a nechte 10 minut vyluhovat v horké vodě
  18. mezi koření, které pomáhají odstranit pálení žáhy patří kardamon
  19. vyzkoušejte užívání Aloe vera - působí proti překyselení, chrání sliznici jícnu před vznikem vředů, urychluje hojení podrážděné sliznice jícnu

 

Pokud vaše problémy přetrvávají, určitě vyhledejte lékaře, který vám provede endoskopické vyšetření a určí madikamentózní, popř. chirurgickou léčbu.

Zejména pacienti starší 60 let by se měli nechat dát včas vyšetřit, poněvadž je u nich vyšší riziko následných komplikací ( vředy jícnu, zúžení jícnu - tzv. peptická stenóza či v nejhorším případě vznik rakoviny jícnu).

V každém případě byste měli urychleně vyhledat lékaře, pokud máte černou stolici, černě zabarvené zvratky, chudokrevnost či nežádoucí ubývání na váze.

Návrat potravy ze žaludku do jícnu (gastroezofageální reflux) může též vyvolat či zhoršit astmatické záchvaty. Podle výzkumu amerických vědců téměř každý čtvrtý z pěti pacientů postižených bronchiálním astmatem trpí současně na gastroezofageální refluxem, pravděpodobné to je zejména, pokud se záchvaty astmatu vyskytují v noci.

Rakytník – rostlina téměř zázračná?

V lidovém léčitelství Sibiře, Mongolska i některých oblastí Číny byl rakytník znám již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě plicních, zažívacích, jaterních i kloubních onemocnění, ale také v místní kosmetice. Pomáhal při zahlenění i zánětech plic, hojil sliznice, vředy žaludku i dvanáctníku, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při kardiovaskulárních chorobách a intoxikacích.

 

Ostatně klinické výzkumy z posledních let mimo jiné prokázaly, že plody, šťáva z nich i extrakt ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku, ale také tvorbu krve a jsou antimikrobiálně aktivní. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Plody (Hippophaë fructus) se používají při hypovitaminóze a avitaminóze, jsou vhodné ke zlepšení zdravotního stavu u pacientů po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích. Mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání, zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči, zvyšují rezistenci vůči infekci, mají biostimulační účinek, neboť zvyšují počet erytrocytů, zlepšují kvalitu hemoglobinu i fosfolipidů a vedou ke vzrůstu koeficientu albumin/globulin. Bylo prokázáno, že při infekční hepatitidě se vlivem šťávy zmenšuje intenzita dystrofických a nekrotických procesů v jaterních buňkách.

Čerstvé plody a výrobky z nich se používají při všech druzích nachlazení, chřipkách, angínách, bolestech hlavy, při nemocích pohlavního ústrojí i zánětu močových cest, ale také při stresu, pracovní i sportovní zátěži, při nedostatku vitaminů a minerálů, hlavně na jaře a v zimě. Čaj z plodů se používá při léčení bolestí žaludku.

Rakytníkový olej (Hippophaë oleum), který je obsažen v přípravku VITAMÍN C RAKYTNÍK ZELENÝ ČAJ je unikátní přírodní látka, která z hlediska obsahu biologicky aktivních složek nemá sobě rovných mezi ostatními rostlinnými oleji, přitom nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Zvyšuje odolnost organismu, doplňuje nedostatek vitaminů a minerálů v těle. Podle lékařské literatury olej snižuje bolest, regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí, léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže.

Má unikátní skladbu vitaminů a biologicky aktivních látek pro léčbu kardiovaskulárních chorob, zvláště aterosklerózy i dystrofických procesů v myokardu. Celkově zlepšuje zdravotní stav, dochází k omezení stavů stenokardie i poruch vegetativně cévních, předchází zánětu žil, normalizuje se arteriální tlak.

Byl zjištěn baktericidní účinek na zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a tyfu. Inhibuje sekreci žaludečních šťáv, léčí zánět jícnu, žaludeční a dvanáctníkové vředy i nemoci tlustého střeva. Zde se užívá čajová lžička oleje 3krát denně 30 minut před jídlem po dobu14-21 dnů. U nemocí konečníku, např. u hemoroidů nebo erozních jizev se užívají čípky z rakytníkového oleje, a to 2krát denně ráno po vyprázdnění a na noc, a to po dobu asi 14 dnů. Jinou možností je vkládání tamponů nasycených rakytníkovým olejem do konečníku. Pozitivně působí i při rakovině zažívací soustavy, chorobách slinivky a také při průjmech. Při ozařování u rakoviny jícnu a žaludku užívá se 1 lžíce 2-3krát denně po dobu této terapie.

Regeneruje tkáně epitelu po termických a chemických poškozeních kůže, popáleninách nebo omrzlinách, léčí proleženiny. Zevně se užívá na téměř 20 druhů kožních chorob, zvláště uhrovitosti, různých ekzémů a opruzenin. Chrání biologické membrány před poškozením vlivem chemických látek. Patří mezi výborné léčebné prostředky zlepšující granulaci a epitelizaci tkání. Velmi dobrých výsledků bylo dosaženo při léčbě bércových vředů. Ve všech případech se na poškozené místo nanese rakytníkový olej a zaváže obvazem, který se mění každý den, a to až do doby, kdy dochází ke granulaci pokožky, ale také v preventivním natírání okolní zdravé tkáně při ozařování rakoviny.

Je efektivní v oftalmologii u trachomu a poranění rohovky a její destrukci, slouží pro urychlení léčení zánětu očí. Užívá se 2-3krát denně ve formě 10-20 % masti, nebo perorálně 1 ml oleje na 10 kg hmotnosti nemocného, ne více než 10 ml denně.

Využívá se i při zánětech horních cest dýchacích a hltanu, kdy se nejdříve odstraní slizovitý obal vatovým tamponem namočeným v rakytníkovém oleji. Následně se provádí inhalace rakytníkovým olejem 15 minut každý den, a to po dobu 8-10 dnů. Jinou možností je pravidelný výplach dutin.

Význam má i v gynekologii, kde se při netypickém epitelu a erozi hrdla děložního do pochvy (po předchozím očištění a navlhčení) zavádí tampon namočený v rakytníkovém oleji, a to na 12-14 hodin po dobu 2-3 týdnů.

Působí jako biogenní stimulátor se schopností tlumit bolest stejně jako analgetika. Urychluje růst vlasů, zlepšuje stav organismu v jarním a zimním období, kdy je hypovitaminóza a avitaminóza velmi rozšířená. Semena slouží jako projímadlo, olej jako náhražka rybího tuku.

Facebook soutěž o vitamíny Nef De Santé

Zdravá soutěž o vitamíny Nef De Santé na Facebooku.

Firma Nef de Santé, která se specializuje na doplňky výživy, vám připravila zdravou jarní soutěž o parádní ceny. Tři výherci získají 2 balení doplňků stravy Ženšen a Silymarin.


1. Dejte like stránce Nef de Santé
2. Sdílejte soutěž a zvyšte šanci na výhru
3. Odpovězte v komentáři pod soutěžním příspěvkem na otázku: 

V jaké kombinaci v nabídce Nef de Santé najdete Rakytník? 

  1. s čokoládou
  2. s chilli
  3. se zeleným čajem a vitamínem C

 

Soutěž končí v pátek 16. Června 2017. Soutěž není sponzorována Facebookem, ani za ni neručí.

Soutěžím na Facebooku Nef de Santé a také na portálu Souteze.cz.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR - Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Jaro. Jak předcházet jarní únavě?

jaroNa začátku jara si kdekdo stěžuje, že ho přemohla jarní únava. Nic ho nebaví, je podrážděný a bez elánu, nedokáže se soustředit. "Nesouvisí to jen se současnou uspěchanou dobou," říká Martin Nouza, lékař z Centra klinické imunologie v Praze. Tento stav podle něj naopak zažívalo už několik generací před námi. A čeká i naše potomky.Projevy fyzické ani psychické únavy nejsou samoúčelné, ale hrají v organismu varovnou roli. "Únavu je nutné přijímat jako důležitou informaci. Jde o ochranný signál našeho těla, který nás varuje před přetížením," říká Martin Nouza.

Jarní únava má vícero příčin. Patří mezi ně zimní měsíce a tím pádem i nedostatek slunečního svitu. "Minimum světla zvyšuje sklon k depresím," vysvětluje imunolog. Na organismu se rovněž negativně podepisují prodělaná nachlazení, chřipky a další virové infekce. "Zvládnutí všech viróz tělu bere hodně energie," pokračuje lékař. Pro organismus je zátěží i stres, nedostatek odpočinku, dýchání smogu, ale také těžká strava bez vitaminů a minerálů.

 

LZE JARNÍ ÚNAVĚ PŘEDEJÍT?

Člověk musí počítat s tím, že energii, kterou postupně sbírá s prvními slunečními paprsky, si musí šetřit na horší časy, třeba právě na tyto případy. Deprese a další problémy se totiž objevují nečekaně. Sluníčko sice lidský organismus nabíjí novou silou a životním elánem, ale na druhou stranu bychom s nimi neměli plýtvat. Jsou lidé, kteří jsou zvyklí na pravidelné sportování, a tak jakmile se na teploměru ukáže více než 6 stupňů, zajásají, odhazují zimní vrstvy hluboko do skříně a vyráží „trápit“ tělo do přírody či do posilovny. Někdo si myslí, že je to dobrý způsob, jak přivítat jaro. Když vše probíhá s mírou, pak nelze než nedoporučit. Pokud bez aktivní činnosti opravdu nemůžete mít, zvolte nejdříve pomalé tempo.

OVLIVŇUJE JARNÍ OBDOBÍ NĚJAKÝM ZPŮSOBEM LIDSKÝ ORGANISMUS?

Dá se říct, že ano, i když na každého jedince působí přechod ze zimy do jara úplně jinak. Často se lidé právě na začátku března cítí jako vyměnění. U citlivých lidí nastupují problémy psychického rázu. Jde o bolesti svalů v těle, se kterými se dříve nesetkávali, může nastoupit také neobvyklá nervozita a to jak z maličkostí, tak i z řešení každodenních situací. Díky jarnímu sluníčku mohou dokonce vzniknout i příznaky jarní deprese. Ty se nejčastěji projevují pocitem smutku, marnosti, pesimismem a špatným spánkem. Mnoho lidí se totiž právě v tomto období v noci převaluje nebo trpí přerušovaným a neklidným spánkem. S tím souvisí i změny chuti k jídlu. Někdo se na jaře pokouší zhubnout jarní kila, jiný zase bojuje s nadváhou, protože jarní hlad patří k těm nejhorším. Nezastavíte ho ani zaručenými recepty, ani přejídáním.

EXISTUJÍ DOPORUČENÍ OD ODBORNÍKŮ?

Recept proti jarní únavě dosud ještě nikdo nevymyslel. Důležité však je nestresovat se, nepřepínat síly, jíst ovoce a zeleninu a pohybovat se na čerstvém vzduchu, zkrátka cítit se v pohodě. Pomocníkem mohou být též moderní doplňky stravy. Z produktů nefdesanté můžeme doporučit VITAMÍN C RAKYTNÍK ZELENÝ ČAJ, který nejen ochrání organizmus před prvními jarními nachlazeními a jeho “přetažením”, ale dodá mu tolik potřebné vitamíny a stopové prvky. KOENZYM Q10 - novinka v sortimentu - nastartuje vaší energetickou elekrtárnu těla a probudí veškeré enzymatické systémy k maximální činnosti tak, aby jste si mohli prvních jarních paprsků co nejvíce užít. OMEGA3 je stálicí, kterou je možné doporučit vždy, s prvními jarními dny však ještě více bude pečovat o kardiovaskulární systém, který bude nyní zatížen více nežli v zimě.

Zkuste čerpat potřebnou energii například na odpolední procházce.

Člověk si při ní užije nejen zdravého denního světla, ale také přijde na jiné myšlenky. Někdo má na počátku jara dokonce stavy, kdy má touhu uzavírat se před ostatními lidmi někam do ústraní. Tento problém se špatnou náladou vyřeší, když se budete snažit něčím potěšit. Významnou radost může působit dobré jídlo, setkání s dávnými kamarády, odpočinek ve vířivé vaně nebo třeba četba kvalitní knihy. Pokud se přes den nachází v zaměstnání, mějte tam vždy dostatek světla (z okna či umělého osvětlení) a čerstvého vzduchu. Mozek se tak prokrví a vás nebudou přepadat chmurné nálady a deprese. Zkuste si také občas udělat čas jenom sama na sebe. 

Klíč k imunitě je klíčový pro naše zdraví!

Image00002Příchod chladného období znamená zatěžkávací zkoušku pro naší imunitu. Čím bude delší tím víc sil nám sebere. Jak řešit účinně potřebu dlouhodobého posilování imunity? Naprosto ideální je Vitamín C Rakytník Zelený Čaj. Kombinace velkého množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, flavonoidů včetně unikátního antioxidantu EGCG.

Mnoho lidí již zná a od podzimu do jara používá BETA GLUKAN. Při prvních příznacích virových i bakteriálních onemocnění – ideální řešení. V čem je rozdíl? Otázka je nejen na místě a pro účinné použití zcela zásadní.

Beta Glukan se osvědčuje především proto, že je jeho účinek poměrně rychlý. Dokáže nastartovat imunitní systém již po několika hodinách. Účinek je poměrně silný a proto i časově omezený. Má vynikající účinek především pro stavy začínajícího onemocnění, které dokáže rychle zvládnout případně znatelně zmírnit průběh nemoci. Je potřeba s ním začít co nejdříve při prvních pocitech nastupující nemoci a ve vyšších dávkách. Po odeznění onemocnění je vhodné se zaměřit na opětovné budování imunity.

Vitamín C Rakytník Zelený Čaj je cílen především na vybudování dlouhodobé imunity. Pro zdravý organizmus je podstatně důležitější i když bohužel často opomíjená. Když se cítíme zdrávi nic nás nenutí starat se o imunitní systém. Jenže imunitu nelze “nastartovat” na počkání. V době začínající epidemie nebo dokonce začínající nemoci už toho moc nenaděláme. Její zvyšování a zejména udržování nějakou dobu trvá, rozhodně se však vyplácí. Za tímto účelem byl formulován Vitamín C Rakytník Zelený Čaj. Tedy záměrně jako komplex látek, které působí ve vzájemných interakcích a umocňují tak výsledný efekt. Výsledné působení je pak mnohonásobně vyšší než kdybychom využívali jednotlivé složky samostatně.

Kombinace Vitamín C Rakytník Zelený Čaj plní tři zásadní funkce: preven-tivní, ochrannou a zásobující. Preventivní jemně stimuluje imunitu. Zde se uplatňuje vitamín C. A to zejména v přírodní formě, kterou ve významném množství obsahuje Rakytník řešetlákový a doplňuje jej v nezbytné míře kyselina askorbová. Rakytník řešetlákový obsahuje další přírodní kombinace imunostimulačních vitamínů - vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E a K - a stopové prvky zinek, selen, železo a vápník.

Ochranná funkce se pojí s detoxikačním a protinádorovým účinkem jednak unikátního antioxidantu EGCG v zeleném čaji a v rakytníku byl prokázán skrze alkaloid hippophaein, oligoprokyanin a karotenoidy.

Zásobující funkce znamená účinnou a dostatečnou suplementaci organizmu ostatními nezbytnými látkami nejen v širokém spektru ale i v dostatečném množství.

Vitamín C Rakytník Zelený Čaj dokáže dodat do organizmu v přírodní podobě tolik potřebných látek, že je lze těžko vyjmenovat všechny. Mezi nejdůležitější patří organické kyseliny, pektinové látky a třísloviny, krom výše uvedených vitamínů také vitamín F a P, kyselinu listovou, steriny, cholin, nasycené mastné kyseliny, mezi nimi zvláště cennou kyselinu linolovou a kyselinu linoleovou, anthokyanidy, leukoanthokyanidy, katechiny, bioflavonoidy a fytochininy, důležité minerální látky (Pb, Ni, Mo, V, Mn, Cu, Si, Fe, Al, Ca a další).

Koenzym Q10 na pomoc proti parodontóze

Image00003Koenzym Q10 na pomoc proti parodontóze

Stále větší část lidské populace, zejména pak starších osob, trpí zánětlivým onemocněním dásní a tzv. závěsného aparátu zubu zvaným parodontitida (nebo také parodontóza či lidově paradentóza). Prvotní příčinou tohoto onemocnění je bakteriální povlak zubů, který se na nich při nedostatečné či nesprávné ústní hygieně hromadí a proniká do gingiválních chobotů, tedy pod dáseň obklopující zub. Činností bakterií dochází k postupné destrukci vazivové tkáně v okolí zubních kořenů a v pozdějším stadiu i alveolů (výstupků) čelistní kosti, které obepínají kořeny zubu. Bakteriální antigeny pronikají stále hlouběji do závěsného aparátu zubů a způsobují zánět, který prozrazuje zejména krvácení dásní. Pokud se onemocnění dále zhoršuje, dochází obvykle i k zasažení kostní tkáně. Ta se postupně deformuje a ze závěsného aparátu se začnou uvolňovat zuby. Pokud nedojde k účinnému léčení, dochází ke ztrátě postiženého chrupu.

 

Pokračující zánět dásní bývá také příčinou zvýšeného rizika bakteriální migrace z ústní dutiny do dalších tělesných tkání – to znamená, že zanedbaná ústní hygiena může výrazně podporovat vznik závažných plicních, srdečních a jiných onemocnění. Aby se předešlo vzniku nebo dalšímu zhoršování paradontózy, je nutné přísně dodržovat zásady hygienické péče o ústní dutinu. Protože parodontóza je bakteriálně-zánětlivé onemocnění, její průběh je také silně závislý na vlastnostech imunitního systému, který by měl mimo jiné též likvidovat bakterie a tlumit zánětlivé procesy v našem těle.

Co na to koenzym Q10?

Koenzym Q10 (ubichinon) je látka podobná vitamínům, která v těle působí na buněčné úrovni. Je součástí buněčného metabolismu a má zásadní důležitost pro nepřetržitou tvorbu adenosintrifosfátu ATP - hlavního zdroje buněčné energie, která se uvolňuje uvnitř buněk. Koenzym Q10 také zvyšuje propustnost buněčných membrán a jeho redukovaná forma tzv. ubichinol působí jako silný antioxidant rozpustný v tucích. Při studiích na zvířatech se prokázalo, že koenzym Q10 výrazně zvyšuje fagocytární aktivitu a podporuje tvorbu antičástic, likvidujících bakterie. Klinické studie potvrdily, že koenzym Q10 výrazně přispívá k tvorbě některých typů lymfocytů (bílých krvinek) a tím posiluje imunitní schopnosti organismu.

Švédská studie

Švédští výzkumníci M. Nylander, J. Weiner a M. Norlund jsou autory zajímavé studie, která byla provedena se 60 nekuřáky ve věku průměrně 60 let. Všichni se společně vydali do Kalamaty v jižním Řecku, kde se ubytovali ve stejném hotelu a jedli stejnou hotelovou stravu, převážně rostlinného původu. Skupinu tvořily osoby s dobrým zdravotním stavem a celkem dobrým chrupem. Měly však menší problémy s krvácením dásní jako počátečním stadiem paradontózy.

Sedmnáct z nich začalo denně užívat 30 mg koenzymu Q10 v želatinových kapslích se sójovým olejem po dobu 10 dnů a dalších devatenáct osob užívalo stejným způsobem 100 mg koenzymu denně. Zbývajících dvacet čtyři osob tvořilo kontrolní skupinu, která brala pouze placebo (neúčinnou látku). Krvácivost dásní pokusných osob byla měřena vždy na začátku a na konci jídla. Po 10 dnech byly odběry vyhodnoceny a získány údaje o tom, jak se změnila krvácivost dásní v jednotlivých skupinách od počátku pokusu. V kontrolní skupině došlo ke statisticky nevýznamnému poklesu krvácivosti, ve skupině, která užívala 30 mg denně se krvácivost snížila o 30 % a ve skupině 100 mg dokonce o 85 %.

Koenzym Q10 – nový rozměr péče o ústní dutinu

Skutečnost, že koenzym Q10 snižuje krvácivost dásní a snižuje riziko parodontózy byla prokázána i v řadě dřívějších studií. Rozvoj paradontózy velmi závisí na úrovni hygienické péče o ústní dutinu a imunitních schopnostech organismu, které klesají s věkem. Proto je třeba provést ještě řadu dalších studií, než bude přesně stanovena role koenzymu Q10 v profylaxi a terapii paradontózy u osob všech věkových skupin. Náklady na tento výzkum se určitě vyplatí, protože parodontóza je jednou z nejrozšířenějších bakteriálně-zánětlivých chorob na světě.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Ženšen – všemocný kořen

Image00004Ženšen – panax ginseng Často nazývaný jako „všemocný kořen“, který má někdy podobu lidského těla a proto budí neustále velký zájem, mnohokrát ztvárněný v pověstech a legendách. Panax znamená latinsky všelék a ginseng je v čínské medicíně výraz pro „ kořen člověka“. Východní, orientální , čínská medicína a tibetská medicína považují ženšen za nejvzácnější ze všech tradičních léků . Dnes jsou účinky ženšenu prověřeny i v západním světě, zvláště při léčbě civilizačních chorob, především při potřebě dodat energii a vitalitu v době stresových situacích.

Jak působí ženšen ?

Čínská medicína využívá u Ženšenu toho , že působí okamžitě i dlouhodobě. Okamžitě při potřebě dodat energii fyzickou i psychickou, při učení, zkouškovém období, před sportovním výkonem, při překonávání pásem v rámci cestování a podobně. V čínské medicíně se aplikuje ženšen z dlouhodobého hlediska těm, co potřebují pomoc v době rekonvalescence, při vyčerpání a stresu. Jeho účinky nejsou pouze stimulační a povzbuzující, jako například šálek kávy, ale celkově posilující bez negativních vedlejších účinků a hlavně je prospěšný pro naše zdraví. Udržuje vnitřní rovnováhu organismu, což čínská medicína a tibetská medicína považuje za stav zdraví. Ženšen zvyšuje imunitu, pomáhá tělu vypořádat se s následky stresu z přepracování a odstraňuje některé symptomy jako je únava a slabost po nemoci v době rekonvalescence.

Imunita , vitalita , stres

Nejúčinnější látky v ženšenu jsou tzv. ginsenosidy, podobající se svojí chemickou strukturou hormonům, které jsou organismem využívání při reakci na stres. Ženšen je bylina, užívaná zdravými lidmi, posilovanými čínskou medicínou pro zvýšení imunity a udržení vitality, neléčí určitou nemoc z hlediska západní medicíny, ale tím, že dodává vitalitu a působí protistresově, tak udržuje zdraví a působí preventivně proti všem nemocem.Tím se pro čínskou medicínu stal velmi cenným všelékem, který působí preventivně na všechny nemoci.

Co říká na ženšen čínská medicína ?

Účinek ženšenu se projevuje buď krátkodobě při nárazovém podání v případě momentální únavy plynoucí z vyčerpání, při nevyspání, pásmové nemoci. Čínská medicína a tibetská medicína nasazuje ženšen hlavně dlouhodobě a pravidelně pro zvýšení imunity a vitality. V tomto případě se výrazněji projeví jeho vynikající účinky na zlepšení paměti, zvýšení bystrosti i na fyzickou výdrž, snížení stresu při nepravidelné pracovní době. Čínská medicína využívá léčivých účinků ženšenu i v akutních případech po úrazech, kdy pacientův život je v nebezpečí totálním oslabením. Ženšen ho udrží při životě tím, že mu dodá vitalitu a zvýší energii do té doby, než si organismus pomůže s navrácením metabolismu do rovnováhy.

Soustředěnost, regenerace a neplodnost

Při dlouhodobém užívání, bychom měli brát ženšenové tobolky alespoň 1 měsíc. Ženšen pomáhá tělu střádat energii jakoby do zásoby. Efektivně působí při potřebě výdrže a vytrvalosti, po fyzickém namáhavém výkonu pomůže urychlit regeneraci sil. Čínská medicína používá ženšen na udržení potence a plodnosti i v pokročilejším věku, což jsou ve východních kulturách známky celkové tělesné a duševní svěžesti. Ženšen stimuluje tvorbu pohlavních hormonů, které zajišťují normální sexuální funkci a působí povzbudivě při neplodnosti, ale není prokázáno, že by zvyšoval sexuální touhu.Zvyšuje bdělost, soustředěnost, energii, takže se lidem zdá, že mohou přijímat více informací.

Stres fyzický i psychický

Čínská medicína se shodne se tápadní medicínou v tom, co zařazuje mezi fyzické příznaky stresu : vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, migrény, nespavost, únavy, nesoustředěnost, snížení odolnosti organismu, častější nemoci, žaludeční potíže, srdeční potíže, pocit neustálého napětí... Právě v těchto případech pomáhají bylinné prostředky řazené do kategorie adaptogeny. To znamená, že pomohou organismu se adaptovat na situaci, ve které se člověk nachází. Kdysi adaptační účinky ženšenu ověřili a potvrdili sovětští kosmonauti ve vesmíru. Ženšen pomůže tělu přijmout více kyslíku, rozvádět více krve, přeměňovat více cukru, vyrábět více energie.Stres si ovšem způsobujeme i sami sobě tím, že například nutíme tělo k větším fyzickým nebo psychickým výkonům, než je náš organismus schopen zvládnout. Čínská medicína a tibetská medicína řadí mezi chování , které nám neprospívá i nedostatek spánku, nedostatek odpočinku, chirurgické výkony, otravu organismu jedem či alkoholem nebo nadměrné užívání léků. I při těchto indikacích může ženšen - všelék čínské medicíny pomoci tělu s vyrovnáním se s tímto typem stresu.

Ženšen proti stárnutí

Ženšen má schopnost zpomalit stárnutí a tím, že dodá starším a starým lidem energii a vitalitu, tak vlastně významným způsobem zvyšuje kvalitu jejich života.Začít s užíváním ženšenu je podle zásad čínské a tibetské medicíny potřeba ve středním věku každý rok 1-2 měsíce. Ve stáří je možno užívat ženšen denně. Výsledky se nesníží, když se občas některá dávka vynechá.

Kdy užívat ženšen ?

Legendárním objevitelem ženšenu je čínský císař Shen Nung, který je i autorem první čínské knihy o bylinách . Objev ženšenu a jeho léčivých účinků patří mezi největší císařovy objevy. Právě podle čínské medicíny je ideálním obdobím pro posílení imunity nejlepší čas od 7.ledna nebo od 7.července, pak zbývají ještě 7.října a 7.dubna, což jsou mezidobí země, tradičně využívaná na budování imunity.

Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.